Baharat

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı da tıbbi özellikleriyle bilinir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu giderdiği gibi diş ağrıları için de kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. Afrodizyak özelliğine de sahiptir.

Karanfilin faydaları nelerdir?

Sindirim sağlığını korur

Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önler. Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklarda rahatlama sağlamak için 1-2 adet karanfili kavurup toz haline getirin ve balla karıştırarak bir-iki kaşık yiyin. 

Bakterileri önler

Karanfil, bir dizi hastalık yapan mikroba karşı antibakteriyel özellik taşır. Karanfil özleri, mikropları öldürecek kadar etkilidir. Karanfil ekstreleri kolerayı yayan bakterileri de önler.

Karanfil, organları zararlı maddelerden korur

Tümörü önler

Özellikle akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve akciğer kanserinin erken aşamalarında hastalığı kontrol etmede yardımcı olabilir.

Karaciğeri korur

Karanfil, organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve bolca antioksidan içerir. Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğeri korumaktadır.

Diyabeti kontrol altında tutar

Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfillerden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Kemikleri güçlendirir ve korur

Karanfillerin içeriğindeki bileşikler kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, ayrıca osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında özellikle yararlı olmuştur.

Genlerde mutasyonu önler

Mutajenler, mutasyonlara neden olarak DNA’nın genetik yapısını değiştiren kimyasallardır. Fenilpropanoidler gibi karanfillerde bulunan biyokimyasal bileşikler, anti-mutajenik özelliklere sahiptir. Araştırmalarda karanfilin mutajenik etkileri önemli bir hızda kontrol altına alabildiği gözlenmiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Karanfil, Hint tıbbı Ayurveda’da bağışıklık sistemini geliştirip koruyan bitkiler arasında sayılır. Beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bağışıklık sistemini iyileştiren bileşikler içerir. Günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ağrıları azaltır ve iltihabı önler

Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol vardır. Bu uçucu aromatik yağın ağrı reseptörlerini (alıcılarını) uyararak ağrıyı azaltma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle diş, baş ve kas ağrılarında çok etkilidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda deney kobaylarına uygulanan karanfil özündeki öjenolün ödem kaynaklı iltihaplanmayı azalttığı gözlenmiştir.

Baş ağrısını gidermek için birkaç karanfili dövüp iyice toz haline getirip suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve bir parça kaya tuzu ya da himalaya tuzu ile karıştırın. Üzerine bir bardak süt ekleyip için. Bu karışım baş ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

Ağız hastalıklarını tedavi etmeye yardım eder

Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.

Karanfilin diğer faydaları:

  • Cinsel isteğin artmasını sağlar
  • Hafızayı güçlendirir
  • Kalbin güçlenmesini sağlar
  • İshal rahatsızlığına iyi gelir
  • Zihin yorgunluklarına iyi gelir
  • Baharat olarak kullanıldığında iştahın açılmasını sağlar
  • Kötü ağız kokusunu giderir
  • Metabolizmayı hızlandırıp zayıflamaya yardımcı olur

Yağ yakan karanfilli su kürü

Bir yemek kaşığı karanfil, 1 yemek kaşığı zencefil tozu ve 1 adet çubuk tarçını demliğe koyup üzerine 2 bardak su ilave edin ve demlemeye bırakın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa öğünlerden yarım saat önce için. Bu kürü uygularken çok yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

Karanfilli su aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. İçeriğindeki besin değerlerinden yararlanabilir, vücudunuzdaki mikropları temizleyip zararlı toksinleri atabilirsiniz.

Karanfil nasıl kullanılır?

  • Karanfil, tatlılarda, reçellerde, ev yapımı meyve sularında ve kompostolarda baharat olarak kullanılır.
  • Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir.
  • Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir.
  • Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmanızı sağlar.
  • Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılır ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu